Historie

Smykker

med

røtter

i

fortiden

H I S T O R I E 

Smykkene lager jeg for hånd med en ringteknikk som er ca 3000 år gammel.


For oss i Norden er smykkene jeg lager kjent som vikinglenkene.

I andre deler av verden forbindes de med andre kulturer, steder og tider.


Rustninger av brynje ble brukt av vikingene, men oppfunnet før vikingtiden. Rustningene ble laget av små ringer av metall/ jern som ble tredd i mønster en etter en. På noen rustninger ble endene av ringene naglet sammen. Brynje mønsteret ble laget for at bæreren skulle ha en rustning med god bevegelighet og god beskyttelse.

I Europa er brynjer funnet/ dokumentert fra 200-tallet evt.


Kongelenken som også kalles byzantine sies å komme fra Byzantine imperiet som varte fra ca år 330 evt. til ca midten av 1400-tallet. Andre igjen sier at den kommer fra Java en øy i Indonesia, en gang på 900-tallet til 1400-tallet. I Sverige kaller mange kongelenken for Stenebylenken fordi de har laget den på Stenebyskolan helt siden begynnelsen av 1940-tallet.


Jeg har ikke fasiten, men det jeg vet er at vikingene var handelsreisende, og de elsket å ta med seg både folk og ting hjem fra andre land og kulturer. Levesettet til vikingene viser at de var flerkulturelle, og de likte å pynte seg.


Det jeg synes er spennende med lenkene er at de knytter forskjellige

tider og steder sammen.


Jeg håper du også vil ha glede av å ta med deg en liten bit av vår felles historie inn i hverdagen når du bærer smykkene.