Håndverk i vikingtiden
Arkeolog Unn Pedersen har forsket på vikingtidens finsmeder, håndtverkere som framstilte smykker og andre pyntegjenstander.
Hun har studert håndtverksavfall fra utgravinger i Kaupang nord for Larvik. Utgravingene ble gjort i regi av Universitetet i Oslo fra 2000 til 2003. Avfallet avslører hva slags smykker som ble laget i byen fra år 800 til 900 tallet. Funnet er hittil Norges eneste kjente støpeverksted for smykkeproduksjon fra vikingtide
Håndtverkerne i vikingtiden var svært kvalitetsbevisste. De benyttet seg av importerte råmaterialer av aller høyeste kvalitet, og de brukte meget avanserte teknikker. De støpte, renset edle metaller som sølv og gull, og de jobbet med pressblikkteknikk, smykker lagd av tynne gull- og sølvplater. De drev også med granulering - behandling som gir et materiale kornet struktur eller overflate, og leverte avanserte filigransarbeider - fine metalltråder som formes og festes til underlag.
Materialer de jobbet med: gull, sølv, bronse, messing, tinn og bly.
Håndtverkerne lagde draktsmykker, og armbånd for vikingtidens overklasse og folk flest. Smykker var ikke bare til pynt, de var også viktige maktsymboler i vikingtiden.
Informasjonskilde: Dagbladet - intervju med Arkeolog Unn Pedersen